Vuoden 2025 sisustustrendit lähestyvät vauhdilla, ja luonnonläheiset materiaalit ovat edelleen vahvasti esillä. Habitare-messujen yhteydessä sisustussuunnittelija Milla Alftan jakoi ajatuksiaan tulevista trendeistä ja puun käytön monipuolisuudesta eri tiloissa. Alftanin mukaan aitojen materiaalien arvostus jatkaa kasvuaan, ja puu nousee merkittävään osaan niin kodeissa kuin julkisissa tiloissa.

Luonnonläheisyys vahvistuu entisestään

Milla Alftan korostaa, että vaikka värit ovat viime vuosina yleistyneet, luonnonläheinen sisustus säilyttää vahvan asemansa. “Luonto on aina ollut suomalaisille tärkeä inspiraation lähde. Puun lämpö ja luonnolliset sävyt tuovat sisustukseen tasapainoa ja viihtyisyyttä, ja moni haluaa jatkaa ikkunasta avautuvaa maisemaa sisätiloihin luonnon materiaalien avulla,” Alftan toteaa.

Tämä näkyy erityisesti puun käytössä seinä- ja kattopaneeleissa sekä lattioissa. Luonnonmateriaalit tuovat kodikkuutta ja rauhallisuutta, ja puun elävä pinta antaa tiloille ajattoman ilmeen. Alftanin mukaan erilaiset kuultokäsittelyt tuovat puun luonnollisen kauneuden esiin ja tekevät materiaalista monikäyttöisen. “Puuta voidaan käyttää monissa eri tiloissa, myös kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneissa, saunoissa ja wc-tiloissa, missä se luo kontrastia koville laattapinnoille,” hän lisää.

Innovatiiviset paneelit ja rimoitukset nousevat suosioon

Alftan näkee erityisesti rimoitusten kasvun sisustuksessa merkittävänä trendinä. “Rimoja on ollut viime vuosina vahvasti esillä, ja niiden monipuolisuus on tehnyt niistä suosittuja suomalaisten kotien sisustuksessa. Rimat tuovat ilmettä ja lämpöä, ja ne ovat löytäneet tiensä kattopaneeleista huonekaluihin ja seinäelementteihin,” hän kertoo.

Sisustuspaneeleissa arvostetaan aitoa puuta. Erityisesti tammi on ollut sisustajien suosiossa, mutta myös koivua, saarnia ja lämpökäsiteltyä puuta käytetään paljon sisätilojen pinnoilla. Paneeleita voi käyttää monipuolisesti katto- ja seinäpintojen lisäksi esimerkiksi makuuhuoneen sängynpäätyinä. Kapeat paneelit, kuten JALO-sisustuspaneeli taipuvat hyvin myös kaarevien pintojen verhoamiseen. Aito puu luo tilaan hienostunutta luonnonläheisyyttä ja rauhallista tunnelmaa.

Musta ja valkoinen – niille on oma paikkansa, mutta puun aitous korostuu

Milla Alftanin mukaan musta ja valkoinen ovat edelleen tärkeitä värejä sisustuksessa, ja niillä on oma paikkansa erityisesti silloin, kun halutaan luoda modernia ja selkeää ilmettä. “Musta voi olla upea ja tyylikäs valinta, mutta sen kanssa on syytä olla varovainen, jotta se ei hallitse liikaa tilaa tai tee siitä liian synkkää,” Alftan kertoo. Asiakkaat usein toivovat mustan tuovan tilaan syvyyttä ja kontrastia, mutta he kaipaavat samalla keveyttä ja tasapainoa.

Valkoinen puolestaan toimii erinomaisesti tuomaan valoisuutta ja raikkautta tilaan. Vaikka puun aitous ja luonnolliset sävyt ovatkin korostumassa monessa sisustustyylissä, mustat ja valkoiset paneelit tarjoavat kauniita ja monipuolisia vaihtoehtoja. Ne soveltuvat erityisesti moderniin ja skandinaaviseen sisustukseen, jossa selkeät linjat ja kontrastit ovat keskeisiä. “Valkoinen ja musta tuovat puun luonnollisen ilmeen rinnalle tasapainoa, ja niiden harkittu käyttö voi luoda tilaan tyylikkään ja ajattoman kokonaisuuden,” Alftan summaa.

Monimateriaalinen sisustus on in

Puun yhdistäminen muihin materiaaleihin, kuten kiveen ja metalliin, on trendi, joka Alftanin mukaan tulee kasvamaan entisestään. “Puu toimii hienosti yhteen kylmien materiaalien, kuten kiven ja metallin kanssa. Esimerkiksi puupöydän yhdistäminen kivisiin tai metallisiin jalkoihin luo tyylikkään ja tasapainoisen kokonaisuuden,” hän kuvailee.

Erilaisten pintojen heijastukset ja lämpötilojen kontrastit luovat mielenkiintoisia kokonaisuuksia, joissa jokainen materiaali pääsee oikeuksiinsa. Puun lämpö tuo pehmeyttä, kun taas kivi ja metalli tuovat särmikkyyttä ja modernia ilmettä.

Puu julkisissa tiloissa

Vaikka Milla Alftan tekee pääasiassa suunnittelua yksityisiin koteihin, hän näkee puun käytön kasvavan myös julkisissa tiloissa. “Julkisissa tiloissa esimerkiksi tiukat paloturvallisuusvaatimukset tuovat haasteita materiaalin valintaan. Onneksi nykyään on saatavilla monipuolisesti palosuojattuna paneeleita, joissa puun kauneus ja luonnollisuus on saatu säilytettyä.”

Hyvä esimerkki julkisesta tilasta, jossa puu on keskeisessä roolissa, on Helsingin Löyly. “Löylyssä puu on upeasti esillä niin arkkitehtuurissa kuin sisustuksessa, ja se tuo tilaan lämpöä ja harmoniaa,” Alftan toteaa. Toinen erinomainen esimerkki on Allas Sea Pool, jonka ulkoverhous ja terassitilat on toteutettu Siparilan palosuojatuilla paneeleilla.

Yhteenveto

Vuonna 2025 luonnonläheisyys sisustuksessa nousee entistä vahvemmin esiin. Aidon puun monikäyttöisyys erilaisine pintakäsittelyineen tekee siitä loistavan vaihtoehdon koteihin ja julkisiin tiloihin. Sisustussuunnittelija Milla Alftan rohkaisee sisustajia luomaan kiinnostavia kontrasteja yhdistämällä puuta muihin materiaaleihin. Aito puu on ja pysyy suomalaisen sisustuksen keskiössä, jossa se on jo pitkään ollut osa kansallista identiteettiä ja arkkitehtuuria.

Tutustu Siparilan sisustuspaneelivalikoimaan:

Sisustuspaneelit KOO2, PURO, Parablock trible