Puupaneeleiden hankkiminen valmiiksi pintakäsiteltynä on monella tapaa järkevä ja kestävä valinta. Valmiiksi maalatut tai vahatut paneelit tuovat ilmettä tilaan ja niillä pystytään sisustamaan nopeasti seinä- ja kattopintoja. Puulla on myös tunnetusti positiivisia vaikutuksia sisäilmaan.
Oikein valituilla pintakäsittelymenetelmillä pystytään parantamaan puun kestävyyttä arjessa ja säilyttämään puun hengittävyys. Teollisesti käsitelty pinta on noin kolme kertaa käsin maalaamista edullisempi vaihtoehto. Suomessa yleisimmin käytettyjä käsittelyvaihtoehtoja puulle ovat lakkaus, vahaus, peittomaalaus ja kuultokäsittely.
Kuultavaa vai peittävää?
Vaihtoehtoja läpikuultavuuden ja värisävyjen suhteen on lähes rajattomasti. Puu voidaan peittomaalata, jolloin puun luonnollinen pinta jää maalin alle piiloon. Vahaus ja lakkaus jättävät puun kauniin syykuvion näkyviin. Puun hengittävyys voidaan säilyttää käyttämällä vesiohenteisia pintakäsittelyaineita. Vesiohenteiset aineet eivät tee pinnasta täysin tiivistä, vaan mahdollistavat kosteuden kulkemisen puuhun ja siitä pois. Näin ollen, ne ovat aina terveellinen ja turvallinen valinta puun käsittelyyn. Olipa puun pinta peittävä tai kuultava, vesiohenteiset aineet säilyttävät puun luonnolliset ominaisuudet huoneilman kosteuden tasapainottajana.
Kun puun luonnollinen ilme halutaan säilyttää, menetelminä voidaan käyttää lakkauksen ja kuullotteen yhdistelmää tai pelkkää vahausta. Lakkaus antaa puulle kiillon, kun taas vahatun puun pinta on mattamaisempi. Saunapaneeleissa ja lauteissa hyödynnetään tyypillisesti vahamaista saunasuojaa, jolloin puun rakenne jää kauniisti esille, mutta käsittely suojaa materiaalia kosteudelta.
Kuullotekäsittelystä puhutaan silloin, kun halutaan pelkästään vaikuttaa puun pinnan väriin. Kuullote ei itsessään vielä suojaa puuta kosteudelta ja auringonvalon UV-säteilyltä, vaan sen päälle on aina lisättävä lakkakerros suoja-aineeksi. Puupinnan esille jättämisellä on oma arvonsa, sillä uusimpien tutkimusten mukaan mahdollisimman luonnollisella puumateriaalilla on suurimmat terveyshyödyt esimerkiksi stressistä aiheutuvan verenpaineen ja sykkeen nousun laskijana.
Kustannustehokas ja kestävä osa arkea
Valmiiksi teollisesti pintakäsitelty puupaneeli on aina edullisin vaihtoehto, kun huomioidaan sekä materiaalikustannukset, että käytetty aika. Valmiiksi käsitelty pinta on noin kolme kertaa käsin maalaamista edullisempi vaihtoehto. Lisäksi lopputulos on takuuvarmasti siisti, tasainen ja toivotun sävyinen.
Jotta pintakäsittely onnistuu, on myös puun asentaminen ja rakenteet tärkeässä roolissa. Esimerkiksi ilman kiertävyyteen ja naulaukseen tulee kiinnittää huomiota. Erityisesti kosteissa tiloissa tärkeää on jättää tuuletusrako, jotta paneelit pääsevät kuivamaan kosteusrasituksen jälkeen. Myös piilokiinnitys suojaa puuta kosteudelta, koska naulankannat eivät jää näkyviin puun pinnalle eikä vesi pääse vahingoittamaan puuta naulankantojen reunoilta.
Kun kotiin valitaan pintamateriaaleja, kannattaa huomioida tilojen vaatima rakenteellinen toimivuus. Mikäli puisen pinnan haluaa esimerkiksi pesualtaan tai lieden taakse, jossa puu altistuu roiskeille ja lialle, kannattaa harkita puisen pinnan päällystämistä esimerkiksi lasilla. Tällöin pinta on helppo pitää puhtaana ja kaunis puumateriaali säilyy alla näyttävänä. Puutuotteen ostaminen valmiiksi pintakäsiteltynä jättää ainoaksi työvaiheeksi asennuksen.
Kun pintakäsitelty puupinta vaatii huoltoa, ovat toimenpiteet helppoja ja nopeita. Pintakäsitellyn tuotteen vaatimat huoltotoimenpiteet riippuvat täysin tilasta, jonne tuote on sijoitettu. Olo- tai makuuhuoneeseen sijoitettu puutuote ei vaadi juurikaan huoltoa verrattuna esimerkiksi kosteisiin tiloihin sijoitettuun tuotteeseen. Yleisesti ottaen puupinnan huoltaminen on yksinkertaista ja sujuu kaikilta. Puun vuosittaiset hoitotoimenpiteet vaihtelevat imuroinnista saippuavedellä pyyhkimiseen, joten on tärkeää tarkistaa huolto-ohjeet tuotekohtaisesti. Puisia pintoja on myös helppoa korjata esimerkiksi tapettiin tai puujäljiltelmiin kuten mdf:ään verrattuna. Mikäli puupinta kolhiintuu, vaurioitunut kohta on helppo hioa ja maalata piiloon.
Käsitelty pinta itsessään ei kulu, vaan puu sen alla elää. Esimerkiksi auringonvalon UV-säteily vaikuttaa puupintojen väriin ajan saatossa. Käsittelemätön puu päivettyy eniten ja peittomaalattu puu ei ollenkaan. Kuultavissa sävyissä puun päivettymistä estetään tehokkailla UV-säteilyn estoaineilla. Puulle ominaista on myös kosteusvaihtelu sisäilman kosteusolosuhteiden mukaan. Vesiohenteinen pinnoite ei heikennä puun positiivisia ominaisuuksia, vaan sen sisäilmaa parantavat ominaisuudet säilyvät. Huoneilman ollessa kuivaa puu vapauttaa kosteutta, ja vastaavasti huoneilman ollessa kosteaa, se sitoo kosteuden itseensä. Lopputuloksena on ympäri vuorokauden raikas sisäilma.
Puun pintakäsittely on ympäristöystävällistä
Puuta voidaan pintakäsitellä vesiohenteisilla tai liuotinohenteisilla aineilla. Vesiohenteisella aineella pintakäsitelty puu päästää vesihöyryä läpi ja säilyttää puun kosteutta tasaavan vaikutuksen. Sen sijaan liuotinohenteiset maalit ja lakat eivät anna puun hengittää. Toinen tärkeä ero vesi- ja liuotinohenteisissa maaleissa ja lakoissa on pintakerroksen joustavuus. Vesiohenteinen maali-, vaha- ja lakkakerros joustaa ja taipuu puun mukana, kun taas liuotinpohjaiset maalit halkeilevat kaarevilla puupinnoilla ajan kuluessa.
Vesiohenteiset pintakäsittelyaineet ovat terveellisiä ja turvallisia käytössä.
Hyvä sisäilmasto edellyttää sisäilma-asioiden huomioon ottamista suunnittelun, rakentamisen ja käytön kaikissa vaiheissa. Sen lopulliseen laatuun vaikuttavat monien muiden tekijöiden ohella sisätilojen rakennusmateriaalit. Puu itsessään on puhdas luonnonmateriaali. Tikkurilassa 190 henkilöä työskentelee vuosittain tuotekehityksen parissa, mahdollistaen toinen toistaan hienommat puupinnat, tuotteiden turvallisuudesta tinkimättä.
Asiantuntijana artikkelissa: Jussi Kemppi, Tikkurila Puutuoteteollisuus.