Omakotitalon ulkoverhous kannattaa suunnitella huolella. Suurten pintojen ja pienten yksityiskohtien yhteensovittaminen parantaa julkisivun kestävyyttä ja tuo persoonallisuutta kotisi ulkopintaan. Anna unelmille siivet ja luo oma yhdistelmäsi.
Leveä vai kapea omakotitalon ulkoverhous
Ulkoverhouspaneeleiden leveydessä on valinnan varaa. Perinteisesti omakotitalon ulkoverhouksena on käytetty 95, 120 tai 145 millimetriä leveitä paneeleita.
Perinteisten leveyksien lisäksi saatavissa on myös jopa 280 millimetriä leveitä ulkoverhouspaneeleita. Leveät ulkoverhouspaneelit valmistetaan liimatusta aihiosta, mikä vähentää puun muotoelämistä eli puu ei väänny kosteus- ja lämpötilavaihtelujen seurauksena. Omakotitalon ulkoverhouksen voi rakentaa 220, 265 ja 280 mm leveillä paneeleilla. Mitä leveämpi ulkoverhous on, sitä nopeammin julkisivun panelointi edistyy. Paneeleiden paksuus kasvaa myös leveyden kasvaessa, jotta ulkoverhouksen toimivuus ja kestävyys säilyvät.
Omakotitalon ulkoverhous voi olla tehty myös monesta eri leveydestä. Voit valita kapeita ja leveitä paneeleita ja yhdistää niitä samalla seinäpinnalla. Mikäli yhdistät useaa paneelileveyttä kannattaa ladonta suunnitella tarkasti, että kokonaisuudesta tulee rauhallinen. Tilauksen yhteydessä muista mainita, että kaikki paneelit tulevat samaan kohteeseen.
Pystyverhous vai vaakaverhous
Kun valitaan paneeleita omakotitalon ulkoverhoukseen, kannattaa miettiä haluaako paneelit asentaa pystyyn vai vaakaan vai kenties käyttää molempia asennussuuntia. Vaakaverhous tuo vaikutelmaa leveydestä, kun taas pystyverhouksella voi korostaa kotinsa korkeutta. Ulkoverhouspaneeleista osa soveltuu vaakaverhoukseen, osa pystyverhoukseen ja osaa muodoista voi käyttää molemmissa.
Paneelimuodoista modernin virtaviivainen UTW ja UTL (limilaudoitus) soveltuvat vain vaakaverhoukseen. Pystyyn asennettava omakotitalon ulkoverhous voidaan toteuttaa suorareunaisella UTS-paneelilla.
Mikäli haluaa käyttää omakotitalon ulkoverhouksessa pysty- ja vaakaverhousta, kannattaa valita paneelimuodoksi UTV tai sen modernimpi versio UTU. Näissä muodoissa paneelin reunat on viistetty siten, että vesi ei jää seisomaan paneeleiden liitoskohtaan.
Naulaton omakotitalon ulkoverhous
Maali suojaa puuta tehokkaasti kosteudelta ja auringon UV-säteilyn kuluttavalta vaikutukselta. Kun omakotitalon ulkoverhouksen maalipinta rikkoutuu, puu altistuu kosteuden ja ilman epäpuhtauksien haitallisille vaikutuksille. Naulankantojen ympärille tiivistyy myös keväisin ja syksyisin kosteutta, mikä vahingoittaa puuta.
Omakotitalon ulkoverhouksen säänkestävyyttä voi parantaa valitsemalla piilokiinnitettävän ulkoverhouspaneelin. Piilokiinnitettävissä paneeleissa kiinnitysjäljet jäävät piiloon ja lopputuloksena on naulaton omakotitalon ulkoverhous. Piilokiinnitettävät paneelit ovat valmiiksi maalattuja, joten niitä ei tarvitse enää maalata asentamisen jälkeen. Tämä säästää kustannuksia ja nopeuttaa rakentamista. Pihatyöt voidaan aloittaa heti omakotitalon ulkoverhouksen asentamisen jälkeen.
Omakotitalon ulkoverhous kustannuksia voi säästää myös tilaamalla paneelit päätypontattuna. Päätypontatuilla paneeleilla paneelirivit voidaan jatkaa aina ylijäävällä palalla eikä jatkoskohtia tarvitse asemoida ruodelautoihin. Päätypontattujen paneeleiden jatkoskohdat ovat tiiviit eivätkä ala irvistelemään vuosien saatossa kuten puskusaumaan asennetut paneelit tekevät.
Yksityiskohdat viimeistelevät kokonaisuuden
Omakotitalon ulkoverhouksen yksityiskohdat parantavat kotisi pitkäaikaiskestävyyttä ja luovat ilmettä talon julkisivuun. Nurkat voi toteuttaa huomaamattomilla ulkonurkkalistoilla tai leveämmillä valmis nurkkaelementeillä. Ulkonurkkalistoilla yleisilme on moderni. Valmis nurkkaelementit edustavat sen sijaan perinteisempää omakotitalon ulkoverhous tyyliä.
Ikkunanpielet kannattaa rakentaa käyttämällä valmista smyygiratkaisua, jossa pielilaudat asennetaan alumiiniseen ikkunalistaan eikä erillisiä tiivistysmassoja tarvita. Ikkunanpielilaudasta saa tyylikkään kapean reunuksen ikkunoille. Ikkunanpielilaudan reunan pois sahaamalla laudoista voi rakentaa myös perinteiset leveät ikkunanpielet. Ikkunanpielien sävynä käytetään yleensä valkoista, mutta julkisivun yleisilmettä voi piristää valitsemalla ikkunanpielien sävyiksi esimerkiksi tumman harmaan, ruskean tai mustan. Laudat ovat valmiiksi pintamaalattuja, mikä nopeuttaa rakentamista.
Omakotitalon ulkoverhous saa näyttävyyttä räystäslaudoituksesta. Valmiiksi sävyyn maalatut räystäslaudat nopeuttavat rakentamista eikä pelkoa julkisivun sotkeutumisesta ole rakentamisen loppuvaiheen maalauksessa. Maalaustyö on aikaa vievää, kallista ja säästä riippuvaista. Valmiiksi pintamaalatuilla räystäs- ja otsalaudoilla puu on heti säältä suojassa.
Omakotitalon ulkoverhouksen sävy
Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä on omakotitalon ulkoverhouksen sävy. Sävyn valinnassa kannattaa seurata omia mieltymyksiä, mutta miettiä myös kuinka sävy kestää aikaa ja sääolosuhteita. Esimerkiksi mustat sävyt ovat tyylikkäitä, mutta auringon UV-säteily kuluttaa tummaa puupintaa enemmän kuin vaaleita pintoja. Tämä tarkoittaa lyhyempää huoltomaalausväliä.
Kirkkaan valkoinen puupinta on kaunis, mutta häikäisee auringonpaisteella. Kaupunkiympäristössä pöly ja epäpuhtaudet näkyvät myös valkoisella pinnalla tummempaa pintaa paremmin. Erilaisten harmaan sävyjen kanssa kannattaa tarkistaa taittuuko harmaa siniseen, vihreään vai johonkin muuhun väriin. Nämä korostuvat suurella pinnalla. Kun sävy levitetään aidon puun päälle, se hieman muuttuu paperiseen värimalliin verrattuna. Tämän vuoksi kannattaakin koemaalata muutama paneeli ennen lopullista omakotitalon ulkoverhous sävyn valintaa.
Perinteisten peittävien sävyjen rinnalla vaihtoehtona ovat kuultavat omakotitalon ulkoverhous sävyt. Kuultavissa sävyissä paneeleiden huoltomaalausväli on vain 2-5 vuotta, mikä tekee niiden ylläpidosta työläät asukkaalle.
Siparila on kehittänyt luonnollisia sävyjä rakastaville kestokuultavan ulkoverhouksen. Kestokuultavissa sävyissä on enemmän puuta suojaavia pigmenttiaineita, mikä pidentää niiden huoltomaalausvälin 10 vuoteen. Tutustu ihaniin kestokuultaviin omakotitalon ulkoverhous sävyihin.
Ei perinteinen omakotitalon ulkoverhous
Jos perinteiset paneelimallit kyllästyttävät, kannattaa katse suunnata suomalaiseen rakennushistoriaan. Nimittäin paanupinnat tekevät uutta tuloaan. Paanua on käytetty paljon suomalaisessa rakentamisessa niin seinissä kuin katoissa. Siparila on kehittänyt teollisen paanu-paneelin, joka on käsinveistettyä paanua edullisempi ja soveltuu hyvin esimerkiksi elävöittämään perinteistä puupintaa tai kivijulkisivun kaveriksi. Paanu-paneelit ovat ympäripontattuja eli näkyvälle pinnalle ei jää naulankantoja ja tietysti valmiiksi maalattuja, jotta rakentaminen olisi helppoa ja nopeaa.
Paanu-paneelit valmistetaan aina mittatilaustyönä. Kysy lisää myynniltämme!