Piharakentaminen sisältää monipuolista rakentamista aina maatöistä vihersuunnitteluun ja nikkarointiin niin kotipihalla, kesämökillä kuin suuremmissakin rakennuskohteissa. Tässä artikkelissa esittelemme kotimaisen puun tarjoamia mahdollisuuksia piharakentamiseen erilaisissa pihoissa.
Lue eteenpäin, niin saat hyviä vinkkejä
- terassin suunnitteluun
- terassilaudoituksen valintaan
- säleikkörimojen ja aitojen hyödyntämiseen sekä
- valmiiksi maalattujen ja pintamaalattujen ulkoverhouspaneelien hyötyjen puntarointiin.
Terassit ovat piharakentamisen ytimessä: millainen on sinun unelmiesi terassi?
Pihasuunnittelu käynnistyy usein uuden terassin rakentamisesta tai vanhan terassin päivittämisestä. Uudistunut terassi itsessään synnyttää lisää ideoita entistä viihtyisämmän pihan luomisesta.
Millainen on sinun unelmiesi terassi? Onko ajatuksissasi iso ja aurinkoinen keidas, jossa on tilaa niin grillata, urheilla kuin loikoilla kirja kädessä? Vai haaveiletko suojaisan tunnelmallisesta, ehkä kasvein, lyhdyin ja pehmein nojatuolein sisustetusta levähdyspaikasta?
Terassi-ideoinnin alkuvaiheessa sinun kannattaa kiinnittää huomiosi suuriin linjoihin. Mieti siis ainakin näitä asioita, kun suunnittelet terassia:
- Kuinka suuri terassista tulee?
- Onko koko terassi katettu vai jatkuuko terassi myös katetun alueen ulkopuolelle?
- Tuleeko terassille lasitus, tulipaikka, palju, ulkopore tai muita kiinteitä sisustusratkaisuita?
- Millaisia tilanjakajia, aitoja, kaiteita tai näkösuojia terassisi tarvitsee?
Mittaa ja konkretisoi alue käytännössä – terassin rakentaminen rivitaloon on usein tilan suhteen suppeampi projekti kuin terassin rakentaminen mökille.
Vie terassi-ideat käytäntöön: valitse säänkestävä puupinta
Kun terassin mitat ovat selvillä, on aika miettiä terassimateriaalia. Terassin runko ja laudoitus toteutetaan perinteisesti puusta. Kestävyys on terassituotteen tärkeimpiä ominaisuuksia, joten sen vuoksi suosittelemme valitsemaan lämpökäsitellyn Thermodeck-terassilaudan.
Lämpökäsitellyn terassilaudan ehdoton etu on sen ympäristöystävällisyys ja myrkyttömyys. Lisäksi Thermodeck-terassilaudan käyttöikä on moninkertainen useimpiin käsittelemättömiin puihin verrattuna. Lämpökäsittelyn ansiosta puu ei ime itseensä yhtä paljon kosteutta kuin tavallinen puu ja sen lahonkesto paranee.
Thermodeck-terassilaudan kosteuspitoisuus on normaalia puuta puolet alhaisempi ja UV-säteilun aiheuttama pintahalkeilu on vähäisempää. Suosittelemme kuitenkin terassilaudalle pintakäsittelyä, sillä ilman käsittelyä puun pinta harmaantuu UV-säteilyn vaikutuksesta.
Lue lisää lämpökäsitellystä puusta terassimateriaalina »
Terassilaudan erilaiset kiinnitystavat
Thermodeck-terassilaudoistamme löydät sekä piilokiinnitettävät että päältäkiinnitettävät vaihtoehdot. Terassilaudoissa piilokiinnityksen ehdoton etu on se, että puupinta säilyy kauniin reiättömänä eivätkä naulankannat naarmuta terassilla tepastelevia paljaita jalkoja. Terassin rakentaminen päältäkiinnitettävillä tuotteilla on kuitenkin usein piilokiinnittämistä ripeää.
Lue lisää Thermodeck-terassilautojen kiinnittämisestä »
Suuret pinnat – valitse ulkoverhouspaneelien pintakäsittely oikein
Ulkoverhouspaneelit voidaan luokitella esimerkiksi niiden profiilin, leveyden sekä pintakäsittelyn mukaan.
Pintakäsittelyn mukaan paneelit jaetaan karkeasti kolmeen eri ryhmään:
- Pohjamaalatut ulkoverhouspaneelit
- Välimaalatut ulkoverhouspaneelit
- Valmiiksi maalatut ulkoverhouspaneelit
Me Siparilalla suosittelemme lähes aina käyttämään ensisijaisena vaihtoehtona valmiiksi maalattua ja piilokiinnitettävää ulkoverhouspaneelia, sillä sen asentaminen on erittäin nopeaa ja lisäksi paneelien kiinnitysjäljet jäävät piiloon eivätkä vahingoita valmista maalipintaa. Naulaton pinta parantaa myös ulkoverhouksen säänkestävyyttä, kun sadevesi ei pääse imeytymään kiinnityskohdasta puun sisälle.
Lue lisää ulkoverhouspaneelien piilokiinnityksen eduista »
Persoonallista ilmettä ja näkösuojaa: säleiköt ja erilaisten rimojen käyttö piharakentamisessa
Erityisesti kaupunki- ja taajamaympäristössä näkösuojat luovat yksityisyyttä pihaasi. Säleikköjen rakentaminen erilaisten rimojen avulla antaa sinulle lukuisia mahdollisuuksia näköesteiden toteuttamiseen.
1,2–1,5 metriä korkea näköeste riittää antamaan näkösuojaa istujalle, mutta jos haluat näköesteen suojaavan myös seisovaa henkilöä uteliailta katseilta, tulee sen olla vähintään 1,8-metrinen. Mitä korkeampi terassin näköeste on, sitä vahvemmat tukirakenteet se vaatii. Valitse vain, asennatko säleikkörimat mieluummin pystyyn vai vaakaan.
Lue myös: Rakenna itse näkösuoja terassille »
Näkösuojaa voit rehevöittää myös korkeilla kasveilla tai rakenteissa kiipeävillä köynnöksillä, mutta kasvien suojaava vaikutus tyypillisesti vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Toukokuun lämpiminä päivinä vasta kasvukaudelle heräilevät kesäkukat eivät ole ehtineet kasvaa kovin reheviksi, joten puusäleikköjen suoja kasvien taustalla on myös hyödyllinen.
Piharakentaminen ja aidat: luo selkeitä tiloja ja lisää turvallisuutta
Aidat ovat merkittävä turvallisuustekijä terassien ja portaikoiden yhteydessä erityisesti silloin kun tontin korkeuserot ovat tuntuvat. Voit toteuttaa aidan perinteisesti aitalaudoista, jolloin sen suojaava vaikutus on parhaimmillaan, tai halutessasi keventää aidan ilmettä säleikkörimoilla.
Lue blogimme terassien kaide- ja aitaideoista »
Käytännön rakennustyön näkökulmasta aidan rakentamisessa on kuitenkin tärkeää, että vesi ei jää seisomaan puupintojen päälle. Sadeveden sekä lumien sulamisvesien tulee valua tolpilta ja aitalaudoilta alas maahan. Tämän vuoksi aita kannattaa kattaa kaidelankulla, jotta vesi ei pääse imeytymään puun yläpinnoilta sisään.
Kun valitset kaikilta neljältä sivulta pintamaalatut aitalaudat, asennuksen jälkeen ei tarvita kuin viimeistelymaalaus sekä kiinnitysjälkien ja katkaisupintojen huolellinen jälkikäsittely.
Aidan kestävyyttä lisää myös aitalautojen kiinnittäminen heloilla tai ruuveilla. Hienojen loviliitoksien käyttäminen aiheuttaa usein ongelmia, kun sadevesi tunkeutuu liitoksista sisään ja lahottaa puun nopeasti. Siksi on tärkeää maalata runsaalla maalilla kaikki kiinnityskohdat, joissa maalipinta on rikkoontunut. Käytä myös aina aitalautojen kiinnittämiseen ruostumattomia ruuveja.
Katso Siparilan tuotteet piharakentamiseen »
Valmiiksi maalatut paneelit ja pintamaalatut rimat nopeuttavat piharakentamista merkittävästi
Jos päätät maalata piharakentamisen puumateriaalit alusta alkaen itse, huomioi myös, että sopivan sään odottelu, maalaamiseen liittyvät esivalmistelut ja maalaustyö itsessään, maalin kuivumisen odottelu sekä kaiken tämän vaatima tila tekevät piharakentamisen projektistasi monivaiheisen. Kun taas hankit piharakentamiseen tarvitsemasi ulkoverhouspaneelit valmiiksi maalattuina ja säleikkörimat pintamaalattuina, nopeutat rakennusprojektiasi merkittävästi.
Valmiiksi maalattujen tuotteidemme hyödyt:
- Paneeleja ei tarvitse maalata työmaalla, vaan ne voi asentaa suoraan paikalleen.
- Tehtaalla tehty monivaiheisen pintakäsittelyn ansiosta maali tarttuu puuhun tiukasti kiinni, eikä se hilseile.
- Teollisesti maalatun puun pinta on erittäin kestävä, ja pintakäsittely suojaa puuta homeelta, kosteudelta sekä UV-säteilyltä.
- Huoltomaalaus on ajankohtainen vasta 10–15 vuoden kuluttua riippuen arkkitehtuurisista yksityiskohdista sekä ilmansuunnista.
Myös Siparilan pintamaalatuilla säleikkörimoilla rakennat kauniin tilanjakajan ja näköesteen nopeasti. Rimojemme vakiosävyinä ovat valkoinen, harmaa ja ruskea, mutta tilauksesta valmistamme säleikkörimat kaikissa ulkomaalivärikarttojen peittävissä ja kuultavissa sävyissä. Pintamaalatut säleikkörimat tarvitsevat asennuksen jälkeen vielä yhden ylimaalauksen, jolla saat kiinnitysjäljet ja katkaisukohdat suojattua.
Miten muuten puuta voi hyödyntää piharakentamisessa?
Terassirakentamisen, erilaisten näkösuojien ja aitojen lisäksi voit hyödyntää kotimaista puuta esimerkiksi leikkimökin, kesäkeittiön, pergolan, puuliiterin tai vaikka koirankopin rakentamiseen. Vain mielikuvitus ja nikkarointitaidot ovat rajana!
Katso kaikki ulkoverhouksen ja piharakentamisen tuotteemme »