Uuden julkisivun rakentaminen tai vanhan remontointi kannattaa suunnitella tarkkaan. Tekniikan Rakennusmaailman testissä valmiiksi maalattu, piilokiinnitettävä TOPCOAT®-paneeli sekä Siparilan julkisivun viimeistelytuotteet. Teksti Ari Lahti, Kuvat Merja Ratia
Tarkista aina talon rakenteiden kunto
Erityisesti saneerauskohteissa kannattaa tarkastaa aina ennen ulkoverhouspaneeleiden asentamista talon seinärakenteiden ja eristeiden kunto. Tässä vaiheessa on hyvä laittaa myös lisälämmöneriste. Puujulkisivun alle tulee aina jättää tuuletusrako, joka on vähintään 20 mm. Tällä varmistetaan, että ilma pääsee kiertämään puuverhouksen takana eikä kosteus pääse tiivistymään ulkoverhouspaneeleiden taakse. Jos ulkoverhouspaneelit asennetaan vaakaan, voidaan koko taloon tehdä pystykoolaus. Kuitenkin tässä kohteessa paneloinnin suuntaa haluttiin vaihtaa ja päädyttiin tekemään koko talolle ristiinkoolaus, joka mahdollistaa niin pystypaneloinnin kuin vaakapaneloinnin. Alimmainen laudoitus tehtiin K600-jaolla pystyyn ja ylimmäinen laudoitus K600-jaolla vaakaan. Ruodelautana voi käyttää 22-32 mm x 100 mm lautaa.
Muista, että ulkoverhouspaneelit asennetaan vähintään 30 cm korkeudelle maan pinnasta. näin kosteus ei pääse siirtymään maasta ulkoverhouslautoihin. Saneerauskohteissa tämä ei ole joskus mahdollista. Tällöin voidaan sokkelin ja julkisivun liitoskohta voidaan pellittää. Muista huolehtia myös tällöin, että tuuletus on riittävä julkisivun takana. Paneloinnin aloituskorkeuden määrää aina sokkelin matalin kohta. Tämän voi mitata korkokoneella. Tämän jälkeen aloituskorkeus merkitään jokaiselle seinälle, jotta kaikki aloitukset lähtevät samasta korkeudesta eikä nurkkiin tule paneeliriveille tasoeroja.
Julkisivun ulkonäkoon vaikuttaa paneelin muoto, leveys ja asennussuunta
Ulkoverhouspaneeleiden profiilivaihtoehtoja on useita. Kun valitset sopivaa muotoa paneelille omaan julkisivuusi, kannattaa pohtia haluaako paneelit asentaa vaakaan, pystyyn vai sekä että. Paneeliprofiileista vain Topcoat-V ja Topcoat-U soveltuvat pysty- ja vaakapanelointiin. Ulkoverhouspaneeleiden leveydellä voi vaikuttaa talon ulkonäköön. Käytetyimmät leveydet vaihtelevat 120 millistä 170 milliin, toki leveämpiäkin löytyy jopa 280 millimetriin asti. Leveät paneelit valmistetaan liimatusta aihiosta ja niissä on harjattu pinta, perinteisen hienosahapinnan sijaan. Ulkoverhouspaneeleiden vahvuudet ovat yleensä 20, 23 tai 28 mm. Tähän kohteeseen valittiin Topcoat-V profiili 23 mm paksuna ja 145 m leveänä, koska samaa paneelia pystyttiin hyödyntämään niin vaakaverhouksessa kuin yläosien pystyverhouksessa.
Paneelin vahvuus ja leveys vaikuttavat hintaan. Hinta vertailussa kannattaa vertailla neliöhintaa eikä pelkästään metrihintaa, koska leveämpää paneelia menee neliölle vähemmän kuin kapeampaa paneelia. Esimerkiksi Topcoat-V profiilin paneelia kuluu neliölle 10 metriä, 145 millistä 8 metriä ja 170 millistä 6,66 metriä. Kannattaa muistaa myös, että paneeleiden hyötyleveys on aina pienempi kuin irtoleveys. Esimerkiksi 120 millisen paneelin hyötyleveys on 100 mm.
Täysin valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli
Tähän kohteeseen julkisivupaneeli haluttiin valmiiksi pintakäsiteltynä, koska se säästää kokonaisremontin aikaa. Täysin valmiiksi maalattuina paneelit saa peittävissä sävyissä tai kestokuultavana. Peittävissä sävyissä sopivan sävyn voi valita ulkomaalivärikarttojen sävyistä, kestokuultavissa taas valittavana on 6 eri sävyvaihtoehtoa. Kestokuultokäsittely jättää paneelin pinnan kauniisti näkyviin ja se kestää hyvin auringon UV-säteilystä aiheutuvan rasituksen. Valmiiksi maalattujen paneelien takapinta on myös käsitelty, mikä estää homepilkkuuntumista.
Paneelit piilosta hakasilla kiinni
Topcoat®-paneelit kiinnitetään piilosta hakasilla ja aloituspaneelin alareunassa käytetään omia rst-aloituskoukkuja. Aloituspaneelin asennus kannattaa aina tehdä huolella ja varmistaa, että se lähtee täysin suoraan. Pieneläinten varalta kannattaa suojata koko taloa joko pieneläinverkolla tai hiirilistoilla.
Tässä kohteessa paneelien kiinnittämiseen käytettiin 50 mm rst-hakasia. Niiden etu on, että ne eivät halkaise paneelia asennusvaiheessa kuten nauloilla kiinnittäminen saattaisi tehdä. Vetolujuus hakasilla on sama kuin nauloilla kiinnitettäessä. Hakasnaulaimeen on saatavissa oma kohdistinkärki, joka on muotoiltu niin, että se helpottaa hakasen ampumista oikeasta kohdasta ja oikeassa kulmassa.
Päätypontatut paneelit vähentävät materiaalihukkaa
Ympäripontatun paneelin hukka on vähäinen, koska sillä palalla joka edellisestä rivistä jää, voi aloittaa seuraavan rivin. Tosin ihan lyhyellä paneelin pätkällä aloitusta ei kannata tehdä. Paneloinnin ladonnassa tulee huomioida, etteivät paneelin jatkoskohdat osu samalle ruodelautavälille vierekkäisillä paneeliriveillä. Valmiiksi maalattujen päätyponttien ansiosta jatkoskohdista tulee lähes huomaamattomat.
Jos jostain syystä joutuu katkaisemaan paneelin, tulee katkaisupinta käsitellä maalilla ennen sen asentamista paikoilleen. Maalia suojaa paneelia kosteudelta ja sitä kautta estää paneelin halkeamisen. Piilokiinnitys parantaa julkisivun säänkestävyyttä, koska vesi ja epäpuhtaudet eivät pääse kiinnityskohdista vahingoittamaan puuta. Lopputuloksesta tulee siisti.
Ole huolellinen varastoinnissa
Ulkoverhouspaneelit tulee varastoida suoralle alustalle etteivät ne pääse vääntyilemään. Lautapakettien alle kannattaa laittaa kunnolliset ja tarpeeksi korkeat tukipuut. Näin maasta nouseva kosteus ei pääse vaurioittamaan paneeleita. Vaikka paketit on suojattu muovilla, kannattaa niiden päälle levittää suojapressu sadesuojaksi.
Valmiiksi maalattu vs. pohjamaalattu
Valmiiksi maalattu paneeli maksaa toki enemmän kuin perinteinen pohjamaalattu, mutta kun hyödyksi laskee säästetyn työajan ja sen, että asennuksen voi tehdä myöhään syksyllä tai vaikkapa talvella, ei erotukseksi jää kovinkaan suuri summa. Tulevana kesänä ei tarvitse taas vuokrata ja pystyttää telineitä ja odotella sopivia kelejä ja maalareita maalaushommiin. Riittää kun 10-15 vuoden kuluttua tekee mahdollisen huoltokäsittelyn.
Ladonnan suunnanmuutos jakolistalla
Aika usein uusissa kohteissa panelointi tehdään kokonaisuudessaan vaaka-asennuksena. Vanhoissa taloissa tai taloissa, joissa halutaan lisätä julkisivuun ilmettä pystyladonnalla voidaan ladonnan suunnanmuutos tehdä kätevästi jakolistalla. Jakolista on valmiiksi maalattu ja sitä löytyy kahta kokoa; 38×95 mm ja 38×145 mm. sitä voi käyttää vaaka- ja pystyverhouksen jakajana tai sillä voi rajata tai korostaa ulkoverhouksen saumakohtia tai eri värisävyjä.
Tässä kohteessa jakolistaa käytetään päätykolmioissa, joissa halutaan vaihtaa asennussuunta pystyladontaan. Jakolistan kiinnitys tehdään myös hakasilla. Pystypaneeleiden päätyihin alareunassa ajetaan esimerkiksi sirkkelillä sopivan kokoinen naaraspontti, joka käy jakolistan urosponttiin. Leikattu pääty suojataan maalilla ennen paikalleen laittamista. Pystyyn asennettavien paneeleiden yläpäitä ei välttämättä tarvitse sahata vinoiksi, koska yläpää jää räystäslautojen taakse piiloon. Kattotuolien kohdalla tehdään juuri sen kokoinen loveus kun tarvitaan ei yhtään isompi. Liian suuri loveuksen kohta saattaa näkyä ikävänä kolona räystäslaudoituksen alta.
Suorat ulkonurkat valmiilla nurkkaelementillä
Yleisesti ulkonurkat tehdään kahdella 100 tai 120 mm leveällä peitelaudalla. Uusi, valmis nurkkaelementti helpottaa ja nopeuttaa rakennuksen viimeistelyä. Valmiita nurkkia löytyy kahta eri kokoa; 93×93 mm ja 133×133 mm, pituudeltaan molemmat ovat 3660 mm. Nurkat ovat valmiiksi muotoon liimattuja elementtejä, jotka on pohjamaalattu ja kertaalleen pintamaalattu.
Nurkat katkaistaan työmaalla haluttuun pituuteen. Nurkan yläpää leikataan vinoon räystäslautojen kaltevuuden mukaisesti, joten nurkan ja räystäslautojen rajakohtaan ei jää aukkoa.
Siistit ikkunasmyygit alumiinilistoilla
Valmiiksi maalatuilla ikkunasmyygeillä viimeistellään ikkunanpielet ja saadaan aikaan siistit suorat linjat ja tiiviit saumat. Perussävy ikkunanpielilaudoilla on valkoinen, mutta ne voidaan sävyttää myös haluttuun sävyyn.
Pohjamaalatut ja kertaalleen pintamaalatut ikkunasmyygilaudat ovat 23 mm paksuja ja 176 mm leveitä. Ikkunapellitykset tehdään ennen smyygilautojen asentamista. Ikkunapellin tippanokka kannattaa mitoittaa noin 1-2 cm julkisivupinnasta ulospäin. Jos ikkunan alle on suunniteltu myös peitelauta, tulee se huomioida mitoituksessa.
Lue Tekniikan Rakennusmaailman artikkeli Topcoat®-paneeleista