Talon ulkomaalaaminen kuulostaa alkuun yksinkertaiselta puuhalta; hankitaan telineet ja aloitetaan maalaamaan. Todellisuudessa ulkomaalaamiseen liittyy useita huomioitavia asioita, joista yhdenkin laiminlyönti voi pilata talosi ulkopinnan.
Ulkomaalaamisen riskit ovat yhtä lailla läsnä talon ensimaalauksessa kuin välimaalattujen ulkoverhouspaneelien ”loppumaalauksessa”. Siksi on tärkeä tietää, millaisia valmisteluita ja sääolosuhteita maalaaminen vaatii.
Ota huomioon alla olevat asiat, jotta ulkomaalaaminen varmasti onnistuu.
Ulkomaalaaminen vaatii oikean sään ja hyvät pohjatyöt
Tyypillisin omakotitalon ulkomaalaaminen vie kahdelta ammattilaiselta n. 2-3 työpäivää, joten kokemattomammalta maalarilta projektiin kuluu helposti viikko. Viikko voi kuitenkin venyä koko kesän mittaiseksi projektiksi, jos maalaussäät eivät ole suotuisat. Maalaussää onkin kaikista tärkein tekijä, jonka ulkomaalaaminen vaatii.
Ulkomaalaamisen lämpötila ja sää
Täydellinen lämpötila ulkomaalaamiseen on n. +10 – +20°C. Sään tulisi mieluiten olla pilvipoutainen ja ilmankosteuden alle 80 %. Sade on ulkomaalauksen laadulle kaikkien vahingollisinta. Sateella ilmankosteus on korkea eikä maali tartu kunnolla puun pintaan. Myöskään auringonpaisteessa maalaaminen ei ole suotavaa. Kuumassa auringonpaisteessa maali kuivuu liian nopeasti paneelin päälle eikä pääse muodostamaan puuta suojaavaa kovaa kalvoa.
Tästä syystä aurinkoisella säällä tulee maalata aina talon varjopuolta ja sateisella tai kostella säällä ei tule maalata laisinkaan. Tarkista myös, että hyvä maalaussää jatkuu muutaman päivän yhtäjaksoisesti, jotta saat maalattua yhden sivun talostasi yhtenevissä olosuhteissa. Tällöin maalipinta näyttää samalta läpi julkisivun.
Mitä tapahtuu, jos ulkomaalaaminen tehdään huonossa säässä:
- Liian kylmällä ilmalla (alle +5°C) maali ei toimi niin kuin sen kuuluisi
- Liian aurinkoisella tai kuumalla (+30°C) maali kuivuu liian nopeasti ja alkaa hilseilemään
- Liian kostealla kelillä (ilmankosteus yli 80 %) maali ei tartu puuhun optimaalisesti ja huoltomaalausväli lyhenee huomattavasti, koska maalipinta irtoilee ”levyinä”
- Aamu- ja iltakosteuden aikaan ei tule maalata, koska ilmankosteus on tällöin korkeimmillaan
Suunnittele maalausurakkasi siten, että pystyt maalaamaan koko seinän yhtenevissä olosuhteissa. Muutoin julkisivusi voi näyttää vuosien kuluttua tältä:
Tee pohjatyöt huolella, ettei maalaus mene pilalle
Seinät tulee pestä pölystä ja itiöistä vedellä sekä homepesuaineella ennen maalaamista. Tälle on kaksi syytä. Ensinnäkin maali tarttuu puuhun paljon paremmin, kun puun ja maalin välissä ei ole pölyä. Toiseksi maalin alle jäävät homeitiöt alkavat kehittämään seinään mustaa pilkkua, jos niitä ei pese pois. Hieman maalityypistä riippuen pilkut voivat nousta maalin alta esiin jopa seuraavaksi kesäksi. Maali ei hometta tapa.
Jos teet huoltomaalausta vanhaan taloon, niin myös vanhaa irtoavaa maalia tulee hangata pois esimerkiksi teräsharjalla. Pohjatyöt kannattaakin tehdä huolella, jotta ulkomaalaus onnistuu niin, että maalipinnasta tulee siisti ja kestävä.
Valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli poistaa ulkomaalaamiseen liittyvät riskit
Valmiiksi maalattua ulkoverhouspaneelia ei tarvitse maalata työmaalla, vaan sen voi asentaa suoraan paikoilleen. Huoltomaalaus on ajankohtainen vasta 10-15 vuoden kuluttua riippuen talon arkkitehtuurisista yksityiskohdista ja ilmansuunnista. Kuumalla etelänpuoleisella seinällä maalipinta on kovemmalla koetuksella kuin pohjoispuolella. Huoltomaalauksen aikana on myös yhtä tärkeää huolehtia hyvästä maalaussäästä ja maalattavan pinnan puhtaudesta.
Valitsemalla valmiiksi maalatun ulkoverhouspaneelin poistat viimeistelymaalaukseen liittyvän riskin ja rakennat julkisivun, jonka huoltomaalausväli on vähintään 10 vuotta.
Mitä muita etuja valmiiksi maalatussa ulkoverhouspaneelissa on?
1) Säästät rakentamisen kokonaiskustannuksissa
Valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli on ostohetkellä välimaalattua tai pohjamaalattu paneelia kalliimpi. Kannattaa kuitenkin muistaa, että välimaalattu ulkoverhouspaneeli vaatii työmaalla vielä kertaalleen pintamaalauksen asentamisen jälkeen ja pohjamaalattu paneeli tulee maalata kahteen kertaan pikaisesti asentamisen jälkeen, jotta kosteus ei pääse vahingoittamaan puuta.
Sekä väli- että pohjamaalatuissa paneeleissa maalaus- ja telinekustannukset nostavat rakentamisen kokonaiskustannuksia ja hidastavat talon valmistumista. Valmiiksi maalatut paneelit jättävät kesän viikonloput vapaaksi ja kesäloman voi viettää maalaustelineiden sijaan lomasta nauttien.
Valmiiksi maalatusta ulkoverhouspaneelista ei synny yllättäviä lisäkuluja rahan tai ajan suhteen, minkä takia se on edullinen vaihtoehto.
2) Valmiiksi maalattu ulkoverhouspaneeli on riskitön
Valmiiksi maalattua ulkoverhouspaneelia ei tarvitse maalata työmaalla sään armoilla. Siksi se poistaa riskit sekä ulkomaalipinnan piloille menemisestä sekä työmaan aikataulujen sekoittumisesta huonon maalaussään takia. Myöskään rakennustelineitä ei tarvita kuin paneeleiden asennuksen ajaksi. Projekti etenee suunnitelmien mukaan eikä yllättäviä lisäkustannuksia synny.
3) Paneeleissa ei ole näkyviä naulanreikiä, joten vesi ei pääse puun solukkoon
Valmiiksi maalatuissa ulkoverhouspaneeleissa on perinteisiä paneeleita parempi säänkestävyys. Valmiiksi maalatut ulkoverhouspaneelit kiinnitetään piilokiinnityksellä, jolloin maalipinta ei rikkoudu eikä vesi pääse naulankantojen kautta puun solukkoon. Piilokiinnitys tehdään niin, että naula tai hakanen jää aina seuraavan paneelin alle piiloon.
4) Kauniin tasainen pinta piilokiinnityksen myötä
Valmiiksi maalattujen ulkoverhouspaneelien maalipinta on rikkoutumaton ja kauniin tasainen. Naulankannat ovat piilossa seuraavan paneelin alla eikä puuta suojaava pintamaalikalvo ole rikkoontunut. Julkisivussa korostuu puun ulkonäkö ja valitsemasi maalin sävy. Perinteiset ulkoverhouspaneelit kiinnitetään paneelin päältä nauloilla, minkä seurauksena naulankannat tulevat näkyviin maalipinnan alta n. 3-5 vuodessa. Valmiiksi maalatuissa ja piilokiinnitettävissä ulkoverhouspaneeleissa tätä riskiä ei ole.
5) Monivaiheinen pintakäsittely suojaa ulkoverhouspaneelia
Valmiiksi maalattuihin ulkoverhouspaneeleihin tehdään monivaiheinen pintakäsittely. Tällöin maali tarttuu puuhun tiukasti kiinni, eikä se hilseile. Tehdasolosuhteissa tehty pintakäsittely suojaa paneelia myös homeelta, kosteudelta sekä UV-säteilyltä. Teollisesti maalatun paneelin pinnasta tulee erittäin kestävä.
Ulkomaalaaminen on yksinkertaisuudestaan huolimatta suunnitelmallisuutta vaativa prosessi, jotta maalipinnasta tulee tasaisen kaunis ja kestävä läpi talon.